Hoppa till huvudinnehåll

Viljan Närsjögläntan

På Viljan Närsjögläntans HVB- och utslussboende arbetar vi med flickor i åldern 13-20 år med psykosociala och neuropsykiatriska svårigheter. Vi har 8 platser på vårt HVB och 3 platser på stödboendet/utsluss.

}

På Viljan Närsjögläntans HVB- och utslussboende arbetar vi med flickor i åldern 13-20 år med psykosociala och neuropsykiatriska svårigheter. Vi har 8 platser på vårt HVB och 3 platser på stödboendet/utsluss.

Kontakt

Unit contact image

Adress

Fakta

  • Särskild fokus: HVB Flickor
  • Särskild kompetens: Psykosocial problematik Självskadeproblematik Psykisk ohälsa Kognitiv beteendeterapi (KBT) Motiverande samtal (MI) Lågaffektivt bemötande (LAB) RePULSE Neuropsykiatrisk problematik
  • Hemlik miljö, Lantligt

HVB och utslussboende för flickor

På Närsjögläntans HVB arbetar vi med flickor från 13 år tills de fyller 18 år. Flickorna kan flytta till vårat stödboende som en del av behandlingen från de fyller 16 år tom 20 år. Vi har 8 platser på vårt HVB och 3 platser på stödboendet/utsluss.

Vi tar emot flickor som vistas i olämpliga miljöer, som t. ex. har begått enstaka brott, som provat att ta droger eller som har ett hotfullt beteende. Det kan även innebära att de har svårt att hantera sina känslor och impulser, svårigheter med jämnåriga och/eller familj, att skolgången inte fungerat som tänkt eller att man befinner sig i miljöer som vuxenvärlden upplever är riskfyllda. 

Vårt mål
Det övergripande målet med de insatser som erbjuds på Närsjögläntan är att flickorna efter avslutad placeringstid har ökade förutsättningar att leva ett självständigt liv. Ofta handlar det om att få bra vardagsrutiner, få stöd och hjälp med att förändra beteendeproblem, få en bra och regelbunden skolgång och förbättra fysisk och psykisk hälsa. 

Personal
På Närsjögläntan arbetar föreståndare och tillika verksamhetschef som är socionom tillsammans med behandlande personalgrupp som består av socionomer, socialpedagoger/behandlingspedagoger och behandlingsassistenter. Gemensamt för all personal är ett stort engagemang, kompetens, erfarenhet och omtanke för de flickor vi arbetar med. Genom att erbjuda en trygg och förutsägbar miljö med mycket omsorg och stöd arbetar vi för att skapa en stabil grund för förändring.

Behandlande personal har blandad kompetens och majoriteten har utbildning i traumamedveten omsorg, motiverande samtal (MI), lågaffektivt bemötande m.m.

Hemlikt, familjärt och naturskönt

Närsjögläntans HVB är beläget några kilometer från Faluns stadskärna. Husen ligger vackert intill Sundbornsån där vi har en egen brygga och badplats med möjlighet till bad, kanotpaddling och grillkvällar. Vi har en stor trädgård med fruktträd, bärbuskar och möjlighet till odling.

Vi är stolta över Närsjögläntans familjära prägel. Många flickor som kommer till oss säger att det inte känns som ett HVB utan ett vanligt hem. Det är precis så vi vill att det ska kännas hos oss. 

Eget rum
På Närsjögläntans HVB har alla flickor ett eget rum, man delar badrum och tvättstuga med några andra flickor. I stora matsalen äter vi alla måltider tillsammans. Det finns flera andra gemensamhetsutrymmen som kök, matsal, vardagsrum, TV-rum, pyssel- och spelutrymmen.  

Stödboende
I anslutning till vårt HVB ligger Närsjögläntans stödboende. I stödboendet bor man i egen lägenhet och har stöd från personal efter individuellt behov och planering men de har tillgång till personal dygnet runt. Lägenheten är fullt möblerad och består av sovrum, kombinerat kök och vardagsrum med egen balkong eller uteplats. Lägenheterna är en del av, vår behandling där flickorna som fyllt 16 år prövar sina vingar 2-3 månader som en utsluss, de kan även bo kvar som stödboende efter utslussen för att förberedas för helt eget boende.

Livet på Viljan Närsjögläntan

När man bor på Närsjögläntans HVB och/eller utslussboendet följer vi den vårdplan som upprättats av socialtjänsten i samband med placeringen. Tillsammans med flickan, socialtjänst och eventuellt föräldrar gör vi en plan för hur vi ska uppnå målen i vårdplanen.

Vi har ett salutogent förhållningssätt och lever tillsammans med flickorna för att skapa vardagsrutiner där vi även arbetar aktivt med fysisk aktivitet för en hälsosam livsstil.

Fungerande vardag och skola
För oss är relationsbyggande och en förutsägbar och tydlig struktur viktiga delar för att främja utveckling och åstadkomma en förändring. Stor vikt läggs vid miljöns betydelse och alla de bitar som samverkar vid psykologisk utveckling, såsom ett stabilt nätverk, sunda fritidsaktiviteter, ansvarstagande och en fungerande vardag.  

Att få en fungerande vardag är ofta grunden till allt förändringsarbete. Det kan handla om att komma upp i tid, sköta sin hygien, gå i skola eller på praktik, äta och sova. Ett individuellt veckoschema upprättas i samråd mellan flicka och kontaktperson där fokus ligger på att hitta goda och hållbara rutiner där flickan är motiverad att upprätthålla dessa även efter avslutad placering. En annan viktig del i behandlingen är social träning. Genom den utvecklas känsla av sammanhang, framtidstro och en förmåga att skapa verktyg för att hantera sitt liv. Varje vecka har vi färdighetsträning i grupp för att stärka den sociala utvecklingen hos flickorna. 

Skolgången är otroligt viktig och vi hjälper till att hitta en skola eller sysselsättning som passar de behov flickan har, oavsett om det är högstadieskola, gymnasium eller annan sysselsättning. Vi stödjer och motiverar dessutom till fritidsaktiviteter som främjar både psykisk och fysisk hälsa. 

 

Fysisk aktivitet
Forskning visar att fysisk aktivitet lindrar och förebygger såväl fysisk som psykisk ohälsa. Därför är det en viktig del av behandlingen på Närsjögläntan. Flickor och personal rör på sig tillsammans minst två dagar i veckan. Det kan handla om träning på gym, olika idrottsaktiviteter, hemmaträning, utomhusaktiviteter eller yoga. 

Utslussboendet
Närsjögläntans stödboende fungerar som ett utslussboende för flickor 16-20 år. Vi ser med fördel att placeringen avslutas med 2-3 månader i vår utsluss under den period de ska slussas tillbaka hem eller vidare i livet, det är här de visar att de vidmakthåller sina färdigheter de fått genom placeringen på vårat HVB.

Här kan man även efter avslutad placering på HVB få möjlighet att bo kvar som stödboende för att förberedas på ett liv i eget boende. Här får de möjlighet till det i en trygg miljö med stöd av personal de redan känner Stödet anpassas efter behov och personal finns tillgänglig dygnet runt. Fokus för tiden i stödboendet är att träna på de färdigheter som krävs för att klara sig själv och förberedas till vuxenlivet. Vi stöttar exempelvis  med frågor kring ekonomi, matlagning, kunskap om samhällsfunktioner etc. Personal stödjer flickan att planera för sitt kommande boende, att ordna med bostad, skola/sysselsättning och liknande.   

Kontakt

Unit contact image

Adress

Fakta

  • Särskild fokus: HVB Flickor
  • Särskild kompetens: Psykosocial problematik Självskadeproblematik Psykisk ohälsa Kognitiv beteendeterapi (KBT) Motiverande samtal (MI) Lågaffektivt bemötande (LAB) RePULSE Neuropsykiatrisk problematik
  • Hemlik miljö, Lantligt

Metoder

På Närsjögläntan använder vi evidensbaserade metoder för att stötta ungdomar i deras utveckling och ge dem verktyg för att skapa hållbara förändringar i sina liv.

Vår behandling bygger på ett salutogent förhållningssätt som fokuserar på friskhetsfaktorer och positiv utveckling. Här är våra huvudsakliga metoder:

KOBTIVA – Kognitiv och beteendeträning i vardagen
KOBTIVA är en evidensbaserad brottspreventiv metod som används för att hjälpa ungdomar med exempelvis kriminalitet, skolproblem, bristande impulskontroll, tvångs- och självskadebeteenden samt utagerande beteenden. Metoden bygger på över 15 års kliniska studier och har utvärderats inom cirka 30 olika problemområden.

Behandlingen delas upp i tre steg:

  1. Analysperioden (1–3 månader): Här lär vi känna ungdomen och gör en beteendeanalys för att identifiera styrkor, utmaningar och resurser. Vi arbetar med det mest uppenbara och formulerar problemområden till positiva träningsområden.
  2. Träningsperioden (4–8 månader): Individuell träning sker två gånger i veckan, där vi fokuserar på ett träningsområde i taget. Utvecklingen mäts dagligen och behandlingen anpassas utifrån framsteg och behov. Vi tränar även beteenden i vardagssituationer.
  3. Vidmakthållande och utslussning: När träningsområdena är genomgångna arbetar vi med att säkerställa att beteendeförändringarna håller över tid. Om ungdomen är 16 år eller äldre sker ofta en utsluss till vårt stödboende, där de får dagligt stöd för att tillämpa sina färdigheter i en trygg miljö.

Efter behandlingen fortsätter vi att följa upp ungdomen två gånger per år i upp till fem år för att utvärdera insatsen över tid.

KASAM – Känsla av sammanhang
KASAM är ett evidensbaserat verktyg som bygger på teorin att psykisk och fysisk hälsa stärks om livet upplevs som begripligt, hanterbart och meningsfullt. Genom att skapa trygghet, struktur och positiva relationer hjälper vi ungdomarna att bygga en stabil grund. Vi mäter deras känsla av sammanhang under behandlingstiden för att säkerställa att den stärks och fungerar som en brygga till ett självständigt liv.

RePulse – Social färdighetsträning
RePulse är en strukturerad metod som hjälper ungdomar att utveckla sociala färdigheter och hantera exempelvis bristande impulskontroll. Metoden bygger på individuella samtalsserier där ungdomen själv väljer det område hon vill arbeta med. RePulse används framgångsrikt inom HVB, skola, socialtjänst och BUP.

På Närsjögläntan är vårt mål att kombinera dessa metoder för att skapa en trygg, förutsägbar och utvecklande miljö där varje ungdom får möjlighet att växa och förbereda sig för ett självständigt liv.